ABŞ-ın Aydaho Universitetinin tədqiqatçılar qrupu şəkər çuğundurundan hazırlanmış və istifadə edildikdən sonra asanlıqla həll olunan birdəfəlik fast food yemək qabı hazırlayıb. Yenilik plastik qablar istehsalçılarının ətraf mühitə yaratdığı yükü azaltmağa kömək edəcək.
Tədqiqatçılar şəkər çuğundurundan əldə edilən dənəvər şəkər spirti olan izomaltla başladılar. Ondan hazırlanmış material sərtdir, lakin eyni zamanda kövrəkdir və suda tez parçalanır. Alimlər əvvəlcə izomatı maye vəziyyətinə qədər qızdırdılar, sonra isə ya təmiz bitki sellülozu, ya da sellüloza və yonqar qarışığı, ya da ağac tozu unu əlavə etdilər. Ənənəvi plastik istehsal avadanlıqlarından istifadə edərək, hər üç qarışıq sonradan qranullar halına gətirildi, daha sonra qızdırıldı və nəlbəki, şahmat fiqurları və dodekaedr kimi obyektlərə qəlibləndi.
Nəticədə, bu qarışıqlardan hazırlanan nəlbəkilər polietilentereftalat (PET) və polivinilxloriddən (PVC) hazırlanan analoqlardan daha möhkəm idi, lakin eyni zamanda nisbətən yüngül idi və suya qoyulduqdan sonra bir neçə dəqiqə ərzində izsiz yoxa çıxdı. . Komanda ümid edir ki, bu ideya atılandan sonra tamamilə yox olana qədər əziləcək və su ilə səpiləcək iaşə məhsullarının istehsalına çevrilə bilər.