Kertin Universitetinin avstraliyalı alimləri ultrasəs və şoran məhlulundan istifadə edərək innovativ şüşə modifikasiyası hazırlayıblar. Bu texnologiya zəhərli kimyəvi maddələrdən istifadə etmədən özünü təmizləyən və antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik səthlər yaratmağa imkan verir.
Təcrübə müəllifləri şüşə nümunələrini diazonium duzları olan məhlulun içinə yerləşdirdilər, bundan sonra onları 24 kHz tezlikli akustik dalğalara məruz qoydular. Bu proses nəticəsində materialın strukturu dəyişdi və xassələri dəyişdi.
Ultrasəs diazonium duzları olan bir məhluldan keçdikdə, mayedə kiçik baloncuklar əmələ gəlir. Demək olar ki, dərhal onlar parçalanmağa və şüşə üzərində davamlı üzvi örtük yaradan kimyəvi reaksiyaya səbəb olurlar. İstifadə olunan duzun növündən asılı olaraq ya onu su itələyici edə bilər, ya da ona müsbət yük verə bilər.İnkişaf yalnız şüşə sənayesində deyil, həm də biotexnologiya sahəsində tətbiq tapa bilər. Suyu dəf etmək qabiliyyətinə görə o, müəyyən növ bakteriya və göbələkləri, o cümlədən E. coli-ni özünə cəlb edərək, effektiv təmizləmə sistemlərinin yaradılması imkanını açır.
Bundan əlavə, şüşə səthi çörəkçilik və pivəbişirmədə geniş istifadə olunan S. cerevisiae maya ilə yaxşı qarşılıqlı əlaqədədir. Bu təsir fermentasiya proseslərini daha dəqiq tənzimləməyə və yeni pivə növləri yaratmağa kömək edə bilər.